Smakosze, miłośnicy slow – food, wszyscy fani dobrego jedzenia obowiązkowo powinni odwiedzić Międzynarodowe Targi Poznańskie. Do jutra podczas imprez związanych z marką Polagra będzie można zapoznać się z ofertą żywności tradycyjnej, regionalnej, ekologicznej. Natomiast do czwartku prezentowana będą kompleksowe rozwiązania adresowane do fachowców m.in. w ramach Polagra – Tech, Polagra Gastro czy Polagra Food.
Jednym z wiodących tematów tegorocznych targów POLAGRA FOOD – największych w tej części Europy tragów wyrobów spożywczych, jest żywność ekologiczna. Prezentowane są przede wszystkim produkty mleczarskie, mięsa i wyroby wędliniarskie
Stu konsumentów wybranych spośród gości targów będzie testować prezentowane produkty. Wyselekcjonowani jurorzy w specjalnie ankiecie oceniać będą m.in. smak, wygląd, zapach, opakowanie oraz cenę wyrobów. Targowa ekspozycja obejmuje także salon napojów, win i alkoholi. Polscy rzeźnicy promować będą naturalne metody wytwarzania przede wszystkim mięs niszowych takich jak konina czy jagnięcina.
Po dobrym posiłku jest czas na kawę. Coffee In Good Spirits oraz Latte Art to dwie konkurencje w ramach Mistrzostw Polski Basistów, które odbędą się podczas targów Polagra Gastro. Pierwsza z konkurencji stanowi nie lada wyzwanie w innowacyjnym podejściu do stworzenia napoju, który prezentuje odkrywczy pomysł na połączenie kawy i alkoholu. Konkurs Latte Art jest sztuką w czystej postaci. Jury ocenia przede wszystkim walory artystyczne i estetyczne kompozycji, a laureaci obu konkurencji zaprezentują Polskę podczas Mistrzostw Świata Baristów odbywających się w listopadzie w Seulu.
Targi Polagra odbywać się będą do czwartku, bilety kosztują 65 zł (wejście jednorazowe) lub 155 (wielkokrotne wejście). Dla profesjonalistów, osób związanych z branżą spożywczą przygotowano specjalną ofertę. Przy rejestracji w internecie wejściówka kosztuje 25 zł (45 zł za całe wydarzenie)
Dodaj komentarz