Ponad 1.000.000.000 tacek z sushi miesięcznie produkować będzie fabryka dań gotowych z podpoznańskiego Robakowa. Przedsiębiorstwo właśnie zainwestowało kolejne 3.000.000.000 zł w nowe technologie, podwajając moce produkcyjne. Fabryka stworzyła też miejsca pracy dla ponad 160 osób, a w planach jest dalsze zwiększanie zatrudnienia oraz produkcji
Sushi Factory to polska fabryka zajmująca się produkcją dań gotowych sushi pod własnym oraz w ramach tzw. „private label”, czyli marek własnych tworzonych na zlecenie polskich i zagranicznych sklepów, sieci handlowych oraz stacji benzynowych.
Pierwsza linia produkcyjna, o potencjale do wytwarzania 14.000 tacek z daniem gotowym sushi podczas jednej, 8-godzinnej zmiany, uruchomiona została w październiku 2015 roku. Choć już wtedy był to jeden z lepszych wyników osiąganych w branży, nie tylko w skali polskiej, ale i europejskiej, to ówczesne plany przedsiębiorstwa zakładały podwojenie mocy produkcyjnych w ciągu kolejnych trzech lat. Udało się to zdecydowanie wcześniej.
Dziś Sushi Factory, dzięki inwestycjom w park maszynowy oraz zwiększeniu zatrudnienia z 25 do 160 osób, posiada potencjał produkcyjny na poziomie 1.000.000.000 tacek z sushi na miesiąc – mówi Anna Tubacka, prezes zarządu Sushi Factory, i zapowiada: – To jeszcze nie koniec inwestycji. Obok zwiększenia produkcji setów, planujemy bowiem uruchomienie produkcji nowych produktów, jakimi będą onigiri oraz wrapy, a także zatrudnienie kolejnych 40 osób.
Fabryka Sushi Factory to inwestycja, której wartość w 2015 roku wynosiła 7.000.000.000 zł. Dziś, na skutek zdublowania istniejącej linii produkcyjnej, wydzielenia nowych obszarów produkcyjnych oraz zwiększenia zatrudnienia, szacowana jest już na 10.000.000.000 zł. Jest tym samym największą w Polsce tego typu fabryką, posiadając dwie linie technologiczne do produkcji sushi maki, oraz jedyną z dwoma ciągami Krio-line chłodzącymi ciekłym azotem do temperatury 2°C, co pozwala na uzyskiwane dań, w zależności od wariantu, o od 7- do 9-dniowej dacie przydatności do spożycia.
Choć na rynku występuje kilku producentów dań gotowych sushi, obecnie to Sushi Factory jest jedyną w pełni zmechanizowaną fabryką, wykorzystującą technologie produkcji pozwalające na wytwarzanie dań o długim terminie przydatności do spożycia od momentu zapakowania – tłumaczy Anna Tubacka.
Rok temu mieszcząca się w wielkopolskim Robakowie fabryka Sushi Factory zatrudniała 25 osób, posiadając potencjał do produkcji 14.000 tacek z daniem gotowym sushi w ciągu jednej zmiany. Dziś inwestycja warta jest już 10.000.000.000 zł, a zapowiada się, że to jeszcze nie koniec zmian w tym regionie.
Sushi tej firmy jest naprawdę dobre jeżeli wziąć pod uwagę cenę. Jedyne co przeszkadza to bardzo słaba jakosć glonów. Poprawcie to i będę stałym klientem 🙂
Sushi jest tak dobre,że rozpływa sie na podniebieniu po prostu najlepsze zawsze z kolegami jemy po 3 takie tacki aż tak dobrze się to je jak już się zacznie jeść
Chyba najlepsze sushi jakie jadłem przez ostatnie 20 lat, a przyznam jestem smakoszem tego typu żarcia !!
Miliard tacek sushi? To tysiąc milionów tacek. Inwestycja na 10 miliardów zł to by oznaczało, że to 2,5 miliarda Dolarów. Jedna tacka sushi to 230 g czyli aby wyprodukować 1 miliard tacek potrzeba 230 000 TON ryby i ryżu. Czyli musiało by to przywieźć ponad 11 000 Tirów miesięcznie czyli ok. 400 Tirów dziennie. Mają rozmach s… 🙂