Restauracja Wspólny Stół działa zaledwie od kilku dni, ale przyciąga uwagę odwiedzających Śródkę. To w tej chwili największy lokal w tym fyrtlu, ale nie to jest jego wyróżnikiem.
Jesteśmy spółdzielnią socjalną, która łączy różne środowiska wokół idei slow food oraz włączenia społecznego – informują pomysłodawcy tej restauracji – tworzymy miejsca pracy dla profesjonalistów z dziedziny gastronomii, osób bezrobotnych powracających na rynek pracy oraz studentów z pasją.
Po wejściu do dość surowego, ale przyjemnego wnętrza uwagę przyciąga długi stół. Ma on być “tytułowym” wspólnym stołem, ale przedde wszystkim symbolem historii Fundacji Barka, z której się wywodzi ten lokal.
Specjalnością naszą jest ekologiczna i lokalna żywność, która pochodzi z gospodarstwa w Chudobczycach prowadzonego przez Barkę – dowiadujemy się od gospodarzy – pracujemy w szacunku do ludzi i natury, a celem naszym nie jest tylko i wyłącznie zysk ekonomiczny, ale również zysk społeczny.
Pracujących tutaj profesjonalistów i amatorów łączy pasją do dobrego jedzenia. Możemy liczyć na dania kuchni polskiej z twistem oraz międzynarodowym akcentem inspirowanym przez zagranicznych przyjaciół gospodarzy.
Jeszcze ich nie kosztowaliśmy, ale z pewnością nie oprzemy się pokusie. Wtedy pojawi się również nasza recenzja.
Ceny jak na Batorym.
Nie zawitam, za drogo 🙂
Szanowni Państwo, ceny ze zdjęcia obejmują wyłącznie specjały szefa kuchni, które zmieniają się prawie codziennie.! W naszym stałym menu mamy też oczywiście tańsze pozycje. zapraszamy!