Nanokompozytowy pochłaniacz tlenu opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Ekonomicznego wyprzedził 56 projekty z całej Polski i zdobył nagrodę internautów oraz zajął II miejsce w konkursie Eureka zorganizowanym przez Dziennik Gazeta Prawna.
Tlen – niezbędny do życia, szkodzi jednak produktom. Wynalazek uczonych UEP wydłuża termin ważności produktów pochłaniając tlen. Rewolucyjność wynalazku polega na tym, że pochłaniacz może stanowić część opakowania, a nie jest dodawany bezpośrednio do żywności jak przeciwutleniacze. Kolejną zaletą jest to, że w odróżnieniu od większości rozwiązań dostępnych na rynku taki pochłaniacz nie potrzebuje wody, by zacząć działać. Jest to istotne w przypadku suchych produktów żywnościowych.
Rocznie marnuje się w Polsce 8,9 mln ton żywności m.in. z powodu złego opakowania i przechowywania. Jednym z czynników istotnie obniżający jakość zapakowanych produktów spożywczych jest tlen obecny w opakowaniu. Objawia się to zmianami smaku, wyglądu, zapachu i składu chemicznego. W większości przypadków powinno się dążyć do usunięcia tlenu z opakowania.
Tradycyjnie tlen usuwany jest z opakowania z wykorzystaniem pakowania próżniowego albo w modyfikowanej atmosferze. Metody te nie są jednak w pełni skuteczne. Jednym z najnowszych i najskuteczniejszych rozwiązań w tym zakresie stosowanych na świecie jest wykorzystanie tzw. pochłaniaczy tlenu. Jak już wspomniano, obecność tlenu w opakowaniu jest kluczowym czynnikiem ograniczającym trwałość zapakowanego produktu. Dotyczy to nie tylko produktów spożywczych. W przypadku produktów nie spożywczych obecność tlenu w opakowaniu może powodować korozję i psucie się leków.
Innowacyjny pochłaniacz opracowany przez zespół kierowany przez prof. Zenona Foltynowicza z Wydziału Towaroznawstwa pozwala tym samum dłużej przechowywać żywność.
Dodaj komentarz