Ceramiczne ozdoby, ręcznie haftowana biżuteria, koszyki wiklinowe i kolorowe pisanki – te i wiele innych przedmiotów będzie można kupić na poznańskim Starym Rynku. Nie zabraknie także lokalnych i regionalnych przysmaków. Wszystko to w ramach Jarmarku Wielkanocnego, który rozpocznie się w sobotę, 20 marca i potrwa ponad tydzień. Spółka Targowiska ma także propozycję dla właścicieli cukierni, barów i restauracji.
W tym roku z powodu pandemii jarmark przybierze charakter kiermaszu handlowego. Niestety, ze względu na sytuację epidemiczną trzeba było zrezygnować z wydarzeń kulturalnych.
W przedświąteczny nastrój poznaniaków i turystów wprowadzą wielkanocne dekoracje i instalacje. Na Starym Rynku stanie prawie 4-metrową palma wielkanocna, wiklinowy zając gigant i ścianka, na tle której będzie można zrobić sobie pamiątkową świąteczną fotografię. Drewniane domki handlowe i stoiska wystawców przybrane zostaną kolorowymi wstążkami i wyglądającymi zza węgła zajączkami – wylicza Iwona Rafińska, prezes spółki Targowiska.
Stragany handlowe znów zapełnią się unikatowymi wyrobami rękodzielniczymi o charakterze ludowym, takimi jak: ceramiczne ozdoby wielkanocne (jajka, kury, zające), biżuteria – ręcznie haftowana lub z żywicy jubilerskiej, drewniane i ręcznie malowane przedmioty galanteryjne, upominki, zające z siana, koszyki wiklinowe, pisanki i kraszanki wykonywane w różnych technikach zdobienia, bazie i palmy ozdobne, dekoracje świąteczne na stół, serwetki do wielkanocnych koszyczków czy ręcznie toczona na kole ceramika.
Poznańskie Pogotowie Społeczne zaprezentuje również bogatą ofertę rękodzieła wykonanego przez swoich podopiecznych. Będą to wyroby decupage o tematyce wielkanocnej, np. ręcznie szyte dekoracje świąteczne, ozdoby, maskotki, śliniaczki, torby.
Głodni i spragnieni znajdą wiele smakołyków – zarówno naszych lokalnych oraz regionalnych, jak i pochodzących z najodleglejszych stron Europy. Od lat wielkim zainteresowaniem cieszą się oferowane na naszych jarmarkach artykuły spożywcze pochodzące z Litwy, takie jak wiejskie chleby, kindziuki, ziołowe słoniny, smalec, cepeliny czy kresowy kwas chlebowy. Nie zabraknie ich i tym razem. Hitem tegorocznego jarmarku będą zapewne wielkanocne zdobione pierniki oraz podlaskie ciasta “sękacze” i “mrowiska” – mówi Iwona Rafińska.
Na Starym Rynku będzie można również zaopatrzyć się w najrozmaitsze rodzaje alkoholi- począwszy od likierów, nalewek, wódek smakowych, destylatów, przez miody pitne, śliwowice, aż po polskie wina ekologiczne.
Jarmark Wielkanocny rozpocznie się w sobotę, 20 marca i potrwa ponad tydzień – do 28 marca. Stoiska handlowe będą czynne codziennie, od godziny 11:00 do 19:00 lub do “ostatniego” klienta.
Na Jarmarku Wielkanocnym przestrzegane będą zasady bezpieczeństwa, wymagane przez Główny Inspektorat Sanitarny. Wystawcy otrzymali już szczegółowe informacje dotyczące wytycznych. Sprzedających i klientów oddzielać będzie ściana z pleksi. Zalecany jest odstęp w kolejce. Stoiska zostaną wyposażone w płyn dezynfekcyjny. Tam gdzie jest to możliwe, obowiązywać będzie płatność zbliżeniowa. O zachowanie zasad bezpieczeństwa proszeni są także poznaniacy i turyści.
Pomoc dla lokalnych przedsiębiorców
Spółka Targowiska ma także propozycję dla właścicieli cukierni, barów i restauracji. To dla nich właśnie skierowana jest akcja “Knajpka na straganie”. W ramach tej inicjatywy lokalni przedsiębiorcy będą mogli zaprezentować swoją ofertę na poznańskich targowiskach, co pozwoli im dotrzeć ze swoimi produktami do szerszej społeczności.
Chcemy żebyście stanowili magnes przyciągający mieszkańców na nasze targowiska, swoją obecnością w tych miejscach zachęcali poznaniaków do wyjścia z domu – właśnie na zakupy i degustacje. Liczymy, że dzięki tej inicjatywie damy Wam szansę zdobycia nowych klientów, a start akcji przed świętami wielkanocnymi zakończy się sukcesem – zwraca się do poznańskich przedsiębiorców Iwona Rafińska.
Akcja ma mieć swój początek właśnie podczas Jarmarku Wielkanocnego.
Mamy nadzieję, że prezentacja bezpośrednio na targowiskach oraz oferta “na wynos” Waszych dań czy innych smakołyków skusi poznaniaków do ich spróbowania, a następnie zamówienia na wielkanocny stół. Liczymy, że dzięki akcji mieszkańcy i turyści, którzy skosztują smakowitych potraw i wyrobów chętnie odwiedzą wasze lokale kiedy będzie już to możliwe – dodaje Iwona Rafińska.
Niezależnie od Jarmarku Wielkanocnego właściciele cukierni, barów i restauracji będą mogli prezentować swoją ofertę handlową w każdą sobotę, na rynkach: Jeżyckim, Wielkopolskim, Bernardyńskim, Wildeckim oraz na targowiskach na Świcie i przy ul. Racjonalizatorów – w godzinach ich funkcjonowania. Do dyspozycji przedsiębiorców będą stragany, w razie potrzeby rozstawiony zostanie namiot lub udostępnione będzie miejsce na foodtracki.
Osoby zainteresowane proszone są o kontakt ze spółką Targowiska – za pośrednictwem e-maila: biuro@targowiska.com.pl lub telefonicznie – pod numerem: 61 852 04 92.
Dodaj komentarz