Właściciel sieci sklepów Żabka uruchomił w Komornikach magazyn chłodniczo-mroźniczy. W magazynie docelowo znajdzie zatrudnienie ponad 50 pracowników Żabki.
Magazyn przeznaczony jest dla produktów wymagających kontrolowanej temperatury, głównie nabiału i mrożonek. Mają one trafiać do sklepów w Poznaniu i zachodniej części Polski poprzez centra przeładunkowe we Wrocławiu, Legnicy, Zielonej Górze, Gorzowie Wielkopolskim i Szczecinie.
W nowym obiekcie o powierzchni prawie 7.000 m² znajdują się trzy komory chłodnicze, mroźnia, przestrzenie przyjęcia i wydania towaru oraz chłodzone pomieszczenia pomocnicze.
Zastosowany w obiekcie w Komornikach transkrytyczny system chłodniczy r744, bazujący na naturalnym czynniku chłodniczym CO₂, nie tylko daje możliwość uzyskania bardzo niskich wartości temperatury zamrażania oraz gwarantuje bezpieczeństwo ludzi i produktu, ale pozwala także na oszczędność energii rzędu 35% w stosunku do układów tradycyjnych oraz zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych – przekonuje Adam Manikowsk z firmy Żabka Polska.
W magazynie docelowo znajdzie zatrudnienie ponad 50 pracowników Żabki, a co najmniej taka sama liczba osób zyska miejsca pracy w firmach współpracujących z siecią.

Dodaj komentarz