W Poznaniu miłośnicy jedzenia z polowych kuchni organizują dziś pierwszy Festiwal Grochówki. Wojskowa uczta z podziwianiem wozów bojowych trwa dziś do 18:00.
Organizatorzy chcą pokazać, że uliczne jedzenie to nie tylko hot-dogi czy hamburgery . Będzie można spróbować pięciu zup gotowanych w – służących niegdyś wojsku – kuchniach polowych. Do wyboru są grochówki (cywilna, wojskowa i restauracyjna), bigo z dziczyzną, czy żur z białą kiełbasą.
Naszą imprezę będziemy chcieli zakończyć wyłonieniem spośród serwowanych grochówek tej, która będzie dumnie nosić tytuł Grochówki roku 2016 – zapowiadają organizatorzy – wyboru dokonają nasi goście, bowiem każdy, kto wykupi bon na dwie grochówki w cenie 6,00 złotych, może głosować na tę najlepszą według jego zdania.
Dania powstają na oczach widzów. Można również zobaczyć, jak działają kuchnie polowe i obejrzeć wojskowe samochody oraz wyposażenie. Impreza odbywa się na ul. Głównej 40.
Dodaj komentarz