Po wyjątkowo udanym „Poznaniu za pół ceny” czekają na nas kolejne kulinarne atrakcje 18 maja – Restaurant Day a tydzień później rozpocznie się Noc Restauracji.
Idea jednodniowych restauracji zdążyła podbić serca poznaniaków. Jedni gotują inni przemieszczając się po mieście próbują oryginalnych potraw na kuchennych stanowiskach rozmieszczonych w parkach czy przy skwerach. Tu swoją pasję i umiejętności prezentują amatorzy. Noc restauracji jest natomiast świętem zawodowych szefów kuchni.
Noc Restauracji zapowiadana na 24 maja jest nowym wydarzeniem organizowanym w Poznaniu ale też w innych miastach m.in. w Gdańsku i Białymstoku. Motywem przewodnim będzie kuchnia regionalna a restauracje przygotują specjalne menu i pokazy kulinarne.
Każda z restauracji będzie otwarta od godziny 19:00, do co najmniej 2:00 lub ostatniego gościa. Tej nocy zaserwują one dania ze specjalnego Nocnego Menu. Pojawiające się w nich pozycje będą także atrakcyjniejsze cenowo niż na co dzień. Przede wszystkim będą to popisowe potrawy, które w wielu miejscach czerpią z lokalnej tradycji.
Podczas imprezy mieszkańcy miasta oraz turyści poznają najlepszych szefów kuchni przez pryzmat ich niezwykłych, przygotowanych wyłącznie na tą okazję potraw. W każdym lokalu można obejrzeć pokaz kulinarny i przed wszystkim zamówić dania ze specjalnego nocnego menu, mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji
Motywem przewodnim Nocy Restauracji 2013 jest odczarowanie regionalnych składników kulinarnych. W każdym lokalu odbędzie się pokaz kulinarny na żywo. Szefowie kuchni we wszystkich restauracjach odwołają się do tego, co w wielkopolskich produktach jest najlepsze. Podczas live cooking szef kuchni wykona popisowe danie oraz opowie o swoich kulinarnych inspiracjach.
W Poznaniu przed Nocą Restauracji 2013 zaplanowano serię warsztatów prowadzonych przez szefów kuchni, w których stworzone zostaną wyjątkowe dania w oparciu o regionalny produkt. Podczas czterech spotkań uczestnicy zajmą się kolejno przygotowaniem nowatorskich dań z wielkopolskiej jagnięciny, wieprzowiny złotnickiej, wołowiny pochodzącej z Wielkopolski oraz z królika i drobiu z regionu.
Warsztaty będą organizowane w ramach Akademii Kulinarnego Poznania. Udział w czterech wymienionych spotkaniach będzie bezpłatny.
Restauracje biorące udział w Nocy Restauracji
3 Kolory Cafe Grill & Restaurant, Bazar 1838, Blow up Hall, Cactus Factoria, City Kitchen, Cucina, GOKO, Hugo Restaurant, Kaskada, Le Palais du Jardin, Milano Ristorante, Mosaica, Pastela, Platinium Palace, Ratuszova, Zagroda Bamberska,
Dodaj komentarz