Zespół naukowców z Poznańskiego Parku Naukowo-Technicznego zaprojektowali związki jonowe, które nie tylko chronią rośliny przed szkodliwymi patogenami, ale także zwiększają wzrost upraw i plony. W artykule, który ukazał się w prestiżowym czasopiśmie Research Feature opisano nowatorskie, niestandardowe mieszanki, które otworzyły drogę do skutecznego i zrównoważonego podejścia do rolnictwa. Jak zauważają naukowcy, pomoże to w zaspokojeniu rosnącego globalnego zapotrzebowania na żywność.
Dzięki szeregowi modyfikacji zarówno molekuł cieczy jonowych, jak i doskonaleniu samych procesów syntezy, z powodzeniem wdrożyliśmy tę grupę związków do wielu praktycznych zastosowań – tłumaczy kierownik zespołu badawczego dr hab. inż. Marcin Śmiglak.
Grupa najlepiej działających związków została przetestowana na różnych gatunkach roślin ogrodniczych, roślin okopowych i zbóż. Wyniki, które przerosły oczekiwania naukowców wskazują, że możliwe jest połączenie stymulacji mechanizmów obronnych roślin ze stymulacją wzrostu i rozwoju roślin, co kontrastuje z wcześniejszą wiedzą!
Zjawisko to sugeruje, że przeznaczenie zasobów roślinnych na indukcję odporności skutkuje obniżeniem plonu, co jest szczególnie ryzykowne w przypadku stosowania takich substancji w okresie wegetacji, kiedy nie występuje presja patogenów. Okazuje się jednak, że przy odpowiednim stosowaniu można uniknąć negatywnego wpływu tych substancji na plonowanie, a nawet możliwe jest zwiększenie plonu przy jednoczesnym zapewnieniu roślinie zwiększonej odporności – wyjaśnia Śmiglak.
Zespół badawczy planuje dostarczać zewnętrznym współpracownikom próbki opracowanych stymulantów roślin do dalszych testów na różnych uprawach. Naukowcy przewidują, że z ciągłym sukcesem, odpowiedzialne praktyki rolnicze będą przyjmować ich związki, które stymulują naturalną odporność roślin i poprawiają ich zdrowotność, aby wzmocnić dobrostan zarówno środowiska, jak i ludzkości.
Dodaj komentarz